Krok po kroku do smacznego biznesu

Każdy restaurator chce, by jego biznes mógł się swobodnie rozwijać. Nie jest to jednak możliwe bez odpowiedniego wyposażenia, takiego jak dobry sprzęt w kuchni, kasa fiskalna czy oprogramowanie dla gastronomii. Już na samym początku warto wybrać dobrze i postawić na urządzenia oraz narzędzia, które pozwolą nie tylko otworzyć biznes, ale również będą ewoluować razem z nim.

 

Skorzystaj z rad ekspertów

Na początku warto zaufać osobom, które działają w gastronomii od wielu lat. Może okazać się, że wzbogacenie swojej wiedzy o rady ekspertów, jest bezcenne. Jeśli nie wiesz, jakie noże wybrać, zapytaj dobrego kucharza, jeśli zastanawiasz się nad oprogramowaniem, które uporządkuje i usprawni działanie Twojej restauracji, porozmawiaj ze specjalistami w tej branży. „Doradzamy przy konfiguracji oprogramowania i sprzętu IT, wdrażamy kompleksowe rozwiązania dostosowane do konkretnego lokalu, szkolimy pracowników, gwarantujemy serwis posprzedażowy, a nasi specjaliści zawsze służą pomocą i poradami z zakresu zarządzania gastronomią” – mówi Krzysztof Rodziewicz, Manager Działu Sprzedaży w firmie FoodSoft. „Dodatkowo oferujemy dwutygodniowy bezpłatny okres próbny, w tym czasie można przetestować wszystkie moduły oprogramowania, aby finalnie, jak najlepiej dopasować system do potrzeb swojego biznesu” – dodaje.

 

 

Funkcje dostępne od zaraz

Twoja restauracja rozwija się w szybkim tempie? Zatrudniasz nowych pracowników i doposażasz kuchnię? Równie ważne jest, aby narzędzia były nie tylko funkcjonalne, ale także w pełni skalowalne. Dobre oprogramowanie może rozwijać się razem z biznesem. Umożliwia to na przykład modułowa budowa, dzięki której restaurator ma dostęp do wybranych funkcji. W dowolnym momencie można uruchomić, dotąd niedostępne funkcje oprogramowania. Wraz z rozwojem restauracji warto zastanowić się nad opcją dostawy, w oprogramowaniu FoodSoft moduł Delivery pozwala na szybką i sprawną obsługę zamówień telefonicznych oraz identyfikację zamawiającego po numerze telefonu. Kolejnym krokiem, który pozwoli na rozwinięcie biznesu będzie wprowadzenie do oferty Zamówień specjalnych. W tym przypadku także pomocne będzie oprogramowanie, które umożliwi obsługę takich zamówień na konkretny dzień, a nawet godzinę.

 

Ułatwienia na wyciągnięcie ręki

Duża liczba Klientów, choć cieszy, niesie ze sobą też kilka utrudnień, takich jak sprawna i bezbłędna obsługa. Pracownicy restauracji na pewno poczują się pewniej i będą wdzięczni za wsparcie i pomoc, które może dać im oprogramowania, na którym pracują. Funkcjonalne narzędzie pracy, to skarb w każdym lokalu gastronomicznym. W oprogramowaniu mogą znaleźć się Podpowiedzi promocji, które wyświetlą się kelnerowi na ekranie w momencie składania zamówienia, do sprzedaży zostaną też zasugerowane dodatkowe produkty. Natomiast dla Klientów zawsze najbardziej atrakcyjne są rabaty i programy lojalnościowe. Dlatego tak ważne jest, aby oprogramowanie było w stanie obsłużyć karty stałych Klientów, talony czy karty prepaidowe. Trzeba postawić także na nowoczesne rozwiązania. Rozwiązanie KDS usprawni pracę kuchni, dzięki monitorowi dla kucharza, który będzie widział zamówienie złożone na sali. To niezwykle skuteczny sposób na przekazywanie informacji o zamówieniu, pomaga uniknąć pomyłek.

 

 

Od jednego lokalu do sieci

Sukcesem jest, gdy jeden lokal przekształci się w całą sieć. Przygotuj się do tego już na początku, by później nie musieć zmieniać podstawowych narzędzi. Oprogramowanie, takie jak FoodSoft można z powodzeniem dopasować do pojedynczego lokalu, ale także do całej, rozbudowanej sieci. Aplikacja do zarządzana siecią lokali daje zdalny dostęp do wszystkich raportów i analiz. Duży biznes wymaga nadzoru, restaurator nie może obejść się bez kontroli czasu pracy, funkcja RCP, pomoże także w ustalaniu grafików. Restaurator i manager będzie miał również dostęp do szerokiej gamy raportów sprzedażowych, magazynowych i analitycznych. Sporym ułatwieniem, które oferuje system jest Planowanie sprzedaży, czyli łatwe tworzenie zamówień oraz Magazyn, czyli wgląd w pełną gospodarkę magazynową, obsługę receptur i kontrolę cen. Jak w każdym biznesie, także w gastronomii, warto zainwestować w sukces.

 

Krzysztof Rodziewicz

Menadżer Działu Sprzedaży w firmie FoodSoft

Komentarz eksperta