Czego brakuje w Twojej kuchni?

Kuchnia w lokalu gastronomicznym musi posiadać nie tylko dobry sprzęt. Lodówka, piec czy garnki to tylko kilka podstawowych elementów, które umożliwiają kucharzom gotowanie. Warto, by właściciel lub manager restauracji zadbał, by ułatwić załodze codzienne obowiązki. Wdrażając w lokalu nowoczesne rozwiązania informatyczne, można usprawnić działanie nie tylko pracowników kuchni, ale także obsługi sali. 

 

 

Niezbędne minimum

Chcąc, by kuchnia działała sprawnie należy zadbać o jej profesjonalne wyposażenie. Warto wybrać produkty funkcjonalne, które odznaczające się dużą wytrzymałością i wydajnością. Jakość sprzętów wpływa nie tylko na komfort pracy, ale także jej efektywność. Może to przełożyć się na wyższą cenę, jednak w lokalu gastronomicznym nie można pozwolić sobie na przestój lub spowolnienie prac, wynikające z awarii wyposażenia. Na kuchennym zapleczu, prócz dużych sprzętów, nie może zabraknąć garnków, rondli, patelni, pojemników, odpowiednich noży, misek, desek, wszelkich łyżek, łopatek, sitek i durszlaków. Oczywiście szczegółowe wyposażenie należy dopasować do rodzaju restauracji, inne sprzęty znajdą zastosowanie w pizzerii, a jeszcze inne w barze szybkiej obsługi lub kawiarni.

 

Co więcej?

Z podobnego założenia należy wyjść wybierając do lokalu oprogramowanie gastronomiczne. Po pierwsze mitem jest, że mały lokal go nie potrzebuje. Wystarczy, że system będzie miał budowę modułową, która umożliwia wybór funkcji pasujący do profilu restauracji. Warto potraktować go jako niezbędne wyposażenie lokalu i narzędzie ułatwiające prowadzenie biznesu. Tak, jak najwyższej jakości sprzęty, tak i oprogramowanie najlepiej, by pochodziło z dobrego źródła. Producent, taki jak FoodSoft, gwarantuje nie tylko opiekę i porady wykwalifikowanych ekspertów, którzy  odpowiednio dobiorą moduły, ale także wdrożą system. Wszystko to pozwoli na realizację zdefiniowanych scenariuszy sprzedaży oraz ułatwi osiągnięcie biznesowych i sprzedażowych celów.

 

 

Co dalej?

Wybór najlepszych sprzętów gastronomicznych sprawi, że serwowane potrawy będę dobrze przyrządzone. Natomiast wdrożenie odpowiedniego oprogramowania wpłynie na ilość przygotowanych dań w określonym czasie. Takie rozwiązanie pozwala zwiększać liczbę obsługiwanych Klientów przez usprawnieni i skrócenie czasu obsługi. Jak tego dokonać? W restauracji z oprogramowaniem FoodSoft nie może zabraknąć modułu KDS, który pozwala na zarządzanie pracą kuchni, a dokładniej na usprawnienie komunikacji pomiędzy obsługą sali, a kucharzami. Na płynność przygotowania zamówienia wpływ ma drukarka bonów lub monitor KDS, które umieszcza się w kuchni. Dzięki nim kucharz od razu dostaje zamówienie i może bezzwłocznie zacząć przygotowywać danie. Wydrukowane zamówienie zawiera wszelkie szczegóły, takie jak zmiany składników w potrawie, co pozwala uniknąć niechcianych błędów. Dodatkowo monitor KDS daje możliwość komunikacji w dwie strony, tzn. kucharz po przygotowaniu dania potwierdza jego realizację i przesyła informację na urządzenie POS, które widzi kelner lub barman.