Blog

Krok po kroku do smacznego biznesu!
Jako właściciel lub manager restauracji to Ty podejmujesz decyzję o wdrożeniu wszelkich narzędzi, które ułatwiają, usprawniają i porządkują codzienne obowiązki. Twoje nowoczesne podejście do biznesu, jest równie cenne dla lokalu gastronomicznego, jak dobra kuchnia. Unikalny pomył na biznes jest niezwykle ważny. Jednak od pierwszej koncepcji do jej realizacji jeszcze długa droga. Możesz przebyć ją razem z nami. Na naszym blogu znajdziesz najważniejsze informacje nie tylko o tym, jak otworzyć restaurację, ale także, jak efektywnie prowadzić i rozwijać swój gastronomiczny biznes.

Jeden przelew na rachunek w ZUS

Udostępniamy informację otrzymaną z ZUS, dotyczącą e-Składki – jednego przelewu na własny rachunek w ZUS. Od 1 stycznia 2018 r. firmy, przedsiębiorcy oraz osoby samozatrudnione będą opłacać wszystkie składki jednym zwykłym przelewem na indywidualny numer rachunku składkowego. Informację o numerze tego rachunku płatnik składek dostanie z ZUS listem poleconym w czwartym kwartale 2017 r. Oczywiście […]

Jednolity Plik Kontrolny w gastronomii

Obecnie wiele mówi się o elektronicznym przekazywaniu informacji do organów skarbowych poprzez Jednolity Plik Kontrolny (JPK). Warto pamiętać, że przepisy, na podstawie których podatnicy VAT muszą lub będą musieli przekazywać pliki JPK, obowiązują już od ponad roku. W tym artykule postaram się przybliżyć, czym jest JPK i jakie skutki niesie dla podatników branży gastronomicznej. JPK […]

Optymalizacja przede wszystkim

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga wszechstronnej organizacji: ułożenie grafiku, zamówienie produktów, przeprowadzanie inwentaryzacji. W natłoku obowiązków przydatne okazują się narzędzia ułatwiające zarządzanie restauracją. Jednak każdy lokal, w zależności od swojej specyfiki, potrzebuje innych funkcjonalności. Dlatego tak ważne jest, by oprogramowanie gastronomiczne było w pełni skalowalne i posiadało funkcje, które można dostosować zarówno do pojedynczych lokali, jak […]

O czym nie możesz zapomnieć otwierając restaurację?

Unikalny pomył na nowy biznes jest niezwykle ważny. Jednak od pierwszej koncepcji do jej realizacji jeszcze długa droga. Podstawą jest dobry, realistyczny plan i wybór odpowiednich partnerów, usługodawców i wykonawców, którzy okażą profesjonalizm i wsparcie nie tylko w procesie tworzenia restauracji, ale także w czasie jej funkcjonowania.     Dobry sprzęt jest potrzebny nie tylko […]